Characterization of the retail food supply trade in Guadalajara, Jalisco, a documentary review
DOI:
https://doi.org/10.32870/jbf.v4i7.47Keywords:
Social sciences, Retailing, Eating behavior, Food supplyAbstract
Food supply is part of the eating behavior that contributes to human nutrition, which is carried out through purchasing practices in retail formats that have changed since the twentieth century by diversifying in the face of changes in the contexts where they are related to population growth and technological development coupled with changes in lifestyles. This has been approached mainly from the psychological and biological perspectives, being pertinent to recognize the social dimension. Based on this, the objective was to characterize the retail formats for food supply in Guadalajara, Jalisco by means of a qualitative study based on the documentary method. Among the results, elements are recovered that allow describing retail distribution formats as symbolic and significant spaces from the variety of social relationships established in them. A brief classification of food retail formats is presented, their particularities are highlighted, and the main formats present in the municipality of Guadalajara, Jalisco are characterized. From this, we conclude and urge those interested in this area of knowledge to continue researching from multidisciplinary approaches that contribute to the understanding of social aspects in food behaviors in general and in particular of purchasing practices in food distribution.
Downloads
References
Alcocer, O., y Campos, J. (2014). El formato de tiendas de conveniencia como medio de proximidad de servicios y abastecimiento en áreas urbanas. Quivera, 16(2), 63-84. http://ri.uaemex.mx/bitstream/handle/20.500.11799/67109/04+El+formato+de+tiendas+de+conveniencia.pdf?sequence=1
American Psychological Association (APA, 2019). Manual de publicaciones de la American Psychological Association (7ma edición). Manual Moderno.
Ayala, S., y Castillo, V. M. (2014). La distribución de alimentos y bebidas en México: una perspectiva desde el comercio tradicional. Espacio Abierto, 23(4), 661-681. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12232821006
Baltazar-Rangel, S. R., y Zárate, J. E. (2014). Hábitos alimentarios en regiones indígenas. Una visión antropológica. En A. López-Espinoza y C. R. Magaña (Eds.), Hábitos alimentarios. Psicobiología y socioantropología de la alimentación (pp. 63-74). McGraw-Hill. https://www.researchgate.net/publication/314282700_Habitos_Alimentarios_Psicobiologia_y_socioantropologia_de_la_alimentacion
Bertrán, M. (2015). Incertidumbre y vida cotidiana. Alimentación y salud en la ciudad de México [Tesis de doctorado, Universitat Oberta de Cataluña]. Repositorio de la Universitat Oberta de Cataluña.
Bohorquez-López, V. W., García-Ortiz, P. A., Méndez-Lazarte, C., y Caycho-Chumpítaz, C. (2022). Atributos diferenciadores entre el comercio minorista tradicional y moderno. Innovar, 32(83), 75-86. https:// doi.org/10.15446/innovar.v32n83.99890
Cantero Ramírez, M. (2018). Comportamiento alimentario y distribución de alimentos: caracterización de las prácticas de compra en Ciudad Guzmán, Jalisco [Tesis de maestría, Universidad de Guadalajara]. Repositorio de la Universidad de la Universidad de Guadalajara.
Cantero Ramírez, M. (2023). La estrategia familiar de tienda de abarrotes en colonias populares de Guadalajara, Jalisco [Tesis de doctorado, Universidad de Guadalajara]. Repositorio de la Universidad de la Universidad de Guadalajara.
Cantero Ramírez, M., Gutiérrez Gándara, F. R., y García Rodríguez, M. P. (2022). Tendencias de la distribución de alimentos y deslocalización alimentaria en las prácticas de compra en Zapotlán el Grande, Jalisco. Tercer Simposio de Nutrición, Alimentación y Salud. Centro de Investigaciones en Alimentación y Desarrollo. https://www.researchgate.net/publication/364342027_Tendencias_de_la_distribucion_de_alimentos_y_deslocalizacion_alimentaria_en_las_practicas_de_compra_en_Zapotlan_el_Grande_Jalisco
Cantero Ramírez, M., Magaña González, C. R., y Martínez Moreno, A. G. (2022). Teoría del comportamiento planificado aplicada a prácticas de compra de alimentos en supermercados. Revista de Ciencias Humanísticas y Sociales, 7(2), 1-15. https://doi.org/10.5281/zenodo.6521694
Cantero Ramírez, M., y Morales Acosta, J. J. (2023). Características socioeconómicas del comercio minorista en tiendas de abarrotes y tiendas de conveniencia en Zapopan, Jalisco, México. Sapientiae, 9(1), 61-74. www.doi.org/10.37293/sapientiae91.06
Castro Sánchez, A. (2020, 24 de julio). La Conasupo era la tienda del pueblo. El Universal. https://www.eluniversal.com.mx/opinion/mochilazo-en-el-tiempo/la-conasupo-era-la-tienda-del-pueblo
Desai, D., y Phadtare, M. (2017). Attributes influencing retail store choice decision of shoppers: A case of Pune City. Vision: The Journal of Business Perspective, 21(4), 436-448. https://doi. org/10.1177/0972262917733194
Durkheim, E. (2012). Las formas elementales de la vida religiosa. El sistema totémico en Australia (y otros escritos sobre religión y conocimiento). Fondo de Cultura Económica. https://omegalfa.es/downloadfile.php?file=libros/las-formas-elementales-de-la-vida-religiosa.pdf
Espinosa Garzón, A. M. (2017). Estadística para las ciencias sociales y humanas. Fondo editorial Areandino.
Ferrer Sánchez, E. A. (2020). El entorno alimentario y la política de etiquetado frontal en alimentos industrializados [Tesis de licenciatura, Universidad Nacional Autónoma de México]. Repositorio de la Universidad Nacional Autónoma de México.
Garine, I. (2016). Antropología de la alimentación. Universidad de Guadalajara. http://www.publicaciones.cucsh.udg.mx/pperiod/esthom/pdfs/antropologia_de_%20la_alimentacion.pdf
Gasca, J., y Torres, F. (2014). El control corporativo de la distribución de alimentos en México. Problemas del Desarrollo, 45(176), 133–155. http://dx.doi.org 10.1016/S0301-7036(14)70853-3
Ge, J., Honhon, D., Fransoo, J. C., y Zhao, L. (2021). Supplying to mom and pop. Traditional retail channel selection in megacities. Manufacturing & Service Opertions Management, 23(1), 19-35. https://doi.org/10.1287/msom.2019.0806
Goody, J. (2017). Cocina, cuisine y clase. Estudio de sociología comparada. Gedisa. https://www.researchgate.net/publication/26510193_Cocina_cuisine_y_clase_estudio_de_sociologia_comparada
Harris, M. (2011). Bueno para comer. Enigmas de alimentación y cultura. Alianza.
Harstof, C. A. (2017). The social archeology of food. Thinking about eating from prehistory to the present. University of California. https://www.researchgate.net/publication/324705165_Christine_A_Hastorf_The_Social_Archaeology_of_Food_Thinking_about_Eating_from_Prehistory_to_the_Present_Cambridge_University_Press_Cambridge_2017_xviii_and_400pp_27_figs_hbk_ISBN_978-107-15336-3
Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (INEGI, 2020). Censo de población y vivienda 2020. https://www.inegi.org.mx/programas/ccpv/2020/
Koch, S. (2012). A theory of grocery shopping: Food, choice and conflict. Berg Publishers. https://www.researchgate.net/publication/345072036_A_Theory_of_Grocery_Shopping_Food_Choice_and_Conflict
Levi-Strauss, C. (1987). Antropología estructural. Paidós. https://pedrogomez.antropo.es/libros/1981-La-antropologia-estructural-de-Claude-Levi-Strauss.pdf
López-Espinoza, A., Martínez Moreno, A. G., Aguilera-Cervantes, V. G., y Váldes-Miramontes. E. H. (2021). Alimentación, integración y cambio de perspectiva. Retos futuros del comportamiento alimentario. Journal of Behavior and Feeding, 1(1), 96-102. https://doi.org/10.32870/jbf.v1i1.19
Manterola, C., Rivadeneira, J., Delgado, H., Sotelo, C., y Otzen, T. (2023). ¿Cuántos tipos de revisiones de la literatura existen? Enumeración, descripción y calcificación. Revisión cualitativa. International Journal of Morphology, 17(4), 1240-1253. http://www.intjmorphol.com/wp-content/uploads/2023/07/Art_38_414_2023.pdf
Mintz, S. (2003). Sabor a comida, sabor a libertad. Incursiones en la comida, la cultura y el pasado. CONACULTA. https://es.scribd.com/document/440401604/MINTZ-2003-Sabor-a-comida-sabor-a-libertad-pdf
Santana-Cárdenas, S., y López-Uriarte, P. J. (2021). Inseguridad alimentaria y calidad de vida en México: una revisión de estudios con enfoque cualitativo. Journal de Ciencias Sociales, (16), 4-20. https://doi.org/10.18682/jcs.vi16.4373
Simmel, G. (2001). El individuo y la libertad. Ensayos de crítica de la cultura. Península. https://scholar.archive.org/work/dkhf2ue4yndgpbe6eow4rax5qa/access/wayback/https://journals.openedition.org/revestudsoc/pdf/27936
Sistema Automatizado de Información Censal. (SAIC, 2021). Censos económicos. https://www.inegi.org.mx/datos/?ps=Programas
Torres Meza, A., Cisneros Herrera, J., y Guzmán Díaz, G. (2022). Comportamiento alimentario: Revisión conceptual. Boletín Científico de la Escuela Superior de Tula, 9(17), 38-44. https://doi.org/10.29057/esat.v9i17.8154
Weber, M. (2014). Economía y sociedad. Fondo de Cultura Económica. https://zoonpolitikonmx.wordpress.com/wp-content/uploads/2014/08/max-weber-economia-y-sociedad.pdf
Zambrano, J. E., y Macías, M. A. (2021). Estrategia defensiva de los vendedores ambulantes de la zona céntrica de Portoviejo en tiempos del Covid-19. Polo del Conocimiento, 56(6), 1820-1842. https://polodelconocimiento.com/ojs/index.php/es/article/view/2473/5137
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Authors
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY). The use, distribution or reproduction is permitted, provided the original author(s) and the copyright owner(s) are credited and that the original publication in this journal is cited, in accordance with accepted academic practice. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.